Kada? 2019 m. birželio 21 – birželio 30 d.
Kur? BALTARUSIJA
Iškovoti medaliai? 3

2019 m. Europos žaidynės Minske

Apie žaidynes

Antrosiose Europos žaidynėse Balatarusijos sostinėje Minske dalyvavo 4082 sportininkai iš 50 šalių. Jie išsidalino 199 medaloų komplektus.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 43 rinktinių atstovai): 1. Rusija – 109 (44, 23, 42), 2. Baltarusija – 69 (24, 26, 29), 3. Ukraina – 51 (16, 17, 18), … 29. Lietuva – 3 (2, 1, 0).

Lietuva žaidynėse

Europos žaidynėse Minske dalyvavo 72 Lietuvos sportininkai. Atidarymo iškilmėse mūsų šalies trispalvę nešė ieties metikė Liveta Jasiūnaitė. Sausakimšame olimpiniame Minsko „Dinamo“ stadione vykusiose iškilmėse buvo ir daugiau lietuviškų akcentų.

Virtualia realybe praturtintuose teatralizuotuose pasakojimuose apie savo šalies istoriją baltarusiai prisiminė Lietuvos didžiąją kunigaikštystę (LDK), kuriai priklausė dabartinės Baltarusijos teritorija, ir jos valdovą Vytautą Didįjį, taip pat – vieną ryškiausių LDK asmenybių Leoną Sapiegą.

Mūsų šalies sportininkams medaliai sužibo viena greta kitos esančiose arenose.

Pirmos ant garbės pakylos birželio 27 d. užkopė treko dviratininkės Simona Krupeckaitė ir Miglė Marozaitė, iškovojusios sidabrą dviračių treko komandų sprinte. O dar po dienos Lietuvos himnas Minsko velodrome jau skambėjo moterų keirino rungtyje triumfavusiai Simonai Krupeckaitei.

Paskutinę žaidynių dieną aukso medalį iškovojo gimnastas Robertas Tvorogalas, pranokęs visus varžovus pratimų ant skersinio finale. Pratimuose ant lygiagrečių jis iškovojo penktąją vietą.

Į geriusiųjų aštuonetus Minske pateko būrys Lietuvos sportininkų.

Zaslavlio irklavimo centre vykusiose baidarių ir kanojų irklavimo varžybose ketvirtąją vietą iškovojo Andrejus Olijnikas ir Ričardas Nekriošius (dvivietė baidarė 1000 m), penktąją – Arturas Seja (vienvietė baidarė 200 m), aštuntąją – Vadimas Korobovas (vienvietė kanoja 1000 m).

Dviračių treke penktąją vietą 500 m asmeninėse lenktynėse užėmė M.Marozaitė, aštunta skreče buvo Olivija Baleišytė, asmeniniame sprinte į ketvirtfnalį tarp aštuonių greičiausiųjų pateko S.Krupeckaitė ir Vasilijus Lendelis. Dviračių plento atskiro starto lenktynėse penktąją vietą iškovojo Gediminas Bagdonas.

Lengvosios atletikos varžybų asmeninėje įskaitoje penktas buvo šuolininkas į aukštį Adrijus Glebauskas, septintą – ieties metikė Liveta Jasiūnaitė. Septintas buvo ir Lietuvos mišrios persekiojimo estefatės rezultatas.

Moterų imtynių varžybose penktąją vietą užėmė Danutė Domikaitytė.

Lietuvos krepšinio 3×3 rinktinė – Paulius Semaška, Medas Kuprijanovas, Aurelijus Pukelis, Mintautas Bulanovas – pateko į ketvirfinalį, bet čia pralaimėjo lenkams. Galutinėje įskaitoje lietuviams ir dar trims rinktinėms atiteko 5-8 vietos.

 Įdomūs faktai

Europos žaidynių dalyviai Baltarusijos sostinėje kovoja 15 sporto šakų 23 disciplinose.

Kai kurių sporto šakų varžybose vyko kova ne tik dėl Europos žaidynių medalių, bet ir dėl Tokijo olimpinių žaidynių kelialapių arba olimpinio atrankos reitingo taškų. Patekti į Tokijo olimpines žaidynes ar bent priartėti prie jų Minske galima buvo badmintono, dviračių sporto, dziudo, karatė, lengvosios atletikos, stalo teniso, šaudymo ir šaudymo iš lanko varžybose.

Žaidynės Minske boksininkams ir dziudo kovotojams tuo pačiu buvo ir Europos čempionatas. Tad per apdovanojimų ceremoniją buvo įteikiama po du medalius – Europos žaidynių ir Europos čempionato. Europos žaidynės žemyno pirmenybėms prilyginamos ir baidarių bei kanojų irklavime, nes atskiro Europos čempionato 2019 m. nesurengta.

Žaidynių dalyviai gyveno Čiurlionio ir šalia jos esančiose gatvėse pastatytuose studentų bendrabučiuose.

Žaidynių atidarymas ir uždarymas bei lengvosios atletikos varžybos vyko Minsko „Dinamo“ stadione, kuriame 1980 m. buvo žaidžiami keli Maskvos olimpinių žaidynių futbolo turnyro mačai.

Europos žaidynėse lengvaatlečiai kovojo pagal naują formatą. Vyrų ir moterų 100 m sprinto ir barjerinio bėgimo bei mišrios estafetės 4×400 m varžybos vyko įprastai. O vyrų šuolio į aukštį, moterų šuolio į tolį ir ieties metimo rungtyse sportininkai rungėsi dvikovose – jie buvo suskirstomi į grupes po tris, susitiko po sykį vienas su kitu, o pagal pasiektus rezultatus vėliau vyko akistatos dėl galutinių vietų.

Kiekvienos rungties nugalėtojui tenka 12 taškų, užėmusiam antrąją vietą – 10, trečiąją – 8, ketvirtąją – 6, penktąją – 4, šeštąją – 2.

 Varžybas vainikavo persekiojimo estafetė, kurioje komandos startavo pagal ankstesnių rungčių rezutatus – taškai buvo paverčiami sekundėmis ir lyderiai pradėdavo varžybas anksčiausiai, o prasčiausiai pasirodžiusi komanda – vėliausiai. Šioje estafetėje vyrai bėgo 800 m ir 400 m, moterys – 600 m ir 200 m.

Lengvaatlečiai Minske rungėsi keturias dienas – pirmąją vyko kvalifikacija, kurios rezultatai lėmė ir asmeninės įskaitos rikiuotę. Po to buvo surengtas ketvirtfinalis, dar po dienos – pusfinalis, o po poros dienų – finalas. Čia dėl komandinių apdovanojimų varžėsi šešios stipriausios rinktinės.

Oficiali Minsko Europos žaidynių svetainė:

https://minsk2019.by/en

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS