Kada? 2015 m. birželio 12-28 d.
Kur? AZERBAIDŽANAS
Iškovoti medaliai? 7

2015 m. Europos žaidynės Baku

Apie žaidynes

Pirmose Europos žaidynėse Azerbaidžano sostinėje Baku dalyvavo 5898 sportininkai iš 50 šalių. Jie kovojo dėl 253 medalių komplektų 20 sporto šakų varžybose.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 42 šalių sportininkai): 1. Rusija – 164 (79, 40, 45), 2. Azerbaidžanas – 56 (21, 15, 20), 3. Didžioji Britanija – 47 (18, 11, 18), … 24. Lietuva – 7 (2, 1, 4).

Lietuva žaidynėse

Net 70 Lietuvos sportininkų kartu su beveik 6 tūkst. atletų iš dar 49 šalių visiems laikams pateko į sporto metraščius. Tapę pirmųjų Europos žaidynių dalyviais jie visi kartu atvertė naują istorijos puslapį.

Lietuvos vėliavą atidarymo iškilmėse nešė gimnastas Rokas Guščinas.

Lietuvai pirmosios Europos žaidynės buvo dosnios – iš Baku mūsų šalies atletai parsivežė du aukso, vieną sidabro ir keturis bronzos medalius.

Kanojininkas Henrikas Žustautas (vienvietė kanoja 200 m) iš Azerbaidžano grįžo su auksu, plaukikas Andrius Šidlauskas savo vis gausėjančią apdovanojimų kolekciją papildė ne tik aukso (50 m krūtine) bei sidabro (100 m krūtine) medaliais, bet ir žaidynių rekordu (50 m krūtine – 27,75 sek.), bronza Baku sužibo badmintonininkui Kęstučiui Navickui, paplūdimio tinklininkėms Ievai Dumbauskaitei ir Monikai Povilaitytei, sambo imtynininkams Rūtai Aksionovai ir Radvilui Matukui.

Į pirmuosius aštuonetus taip pat pateko baidarininkai Ignas Navakauskas (vienvietė baidarė 200 m – 6 vieta), Ričardas Nekriošius ir Andrejus Olijnikas (dvivietė baidarė 1000 m – 6 vieta), Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas (dvivietė baidarė 200 m – 7 vieta), boksininkas Mantas Valavičius (5 vieta), dziudo imtynininkai Marius Paškevičius (5 vieta) ir Santa Pakenytė (5 vieta), gimnastas Rokas Guščinas (daugiakovė – 8 vieta), imtynininkai Giedrė Blekaitytė (moterų imtynės – 5 vieta), Vilius Laurinaitis (graikų-romėnų imtynės – 7 vieta), Julius Matuzevičius (graikų-romėnų imtynės – 8 vieta), Aleksandras Kazakevičius (graikų-romėnų imtynės – 8 vieta), vyrų krepšinio 3×3 rinktinė (Vitalijus Lukša, Giedrius Marčiukaitis, Darius Tarvydas, Ovidijus Varanauskas, 7 vieta), plaukikė Agnė Šeleikatė (50 m krūtine – 8 vieta).

„Septyni medaliai tokiai mažytei šaliai kaip mes yra didelis laimėjimas. Drąsiai galiu teigti, kad pirmoji Europos žaidynėse dalyvavusi Lietuvos rinktinė pasirodė šauniai“, – taip rezultatus ir 24 vietą medalių lentelėje įvertino LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Iš viso žaidynių programoje buvo 20 sporto šakų, iš jų 16 – olimpinių. 

Europos olimpiniai komitetai (EOK) už sportininkų laimėjimus žaidynėse nacionaliniams olimpiniams komitetams skyrė premijas. Vykdomojo komiteto sprendimu visa LTOK skirta suma (18 300 eurų) atiteko 1–8 vietas iškovojusiems sportininkams tokiomis dalimis, kokias numatė EOK. LTOK iš savo biudžeto įsteigė piniginius prizus treneriams ir medikams, taip pat apdovanojo žaidynių čempioną ir vicečempioną A.Šidlauską. Europos žaidynių baseine varžėsi jaunimas, todėl plaukikams EOK premijų neskyrė.

Įdomūs faktai

Europa iki šiol vienintelė neturėjo visą regioną ir daug sporto šakų apimančio renginio. Sprendimas rengti žaidynes buvo priimtas 2012 m. gruodį Romoje vykusioje Europos olimpinių komitetų generalinėje asamblėjoje.

Pirmųjų Europos žaidynių programoje buvo šuoliai į vandenį, plaukimas, dailusis plaukimas, vandensvydis, šaudymas iš lanko, lengvoji atletika, badmintonas, krepšinis 3×3, paplūdimio futbolas, boksas, baidarių ir kanojų irklavimas,  plento, BMX ir kalnų dviračių lenktynės, fechtavimas, meninė ir sportinė gimnastika, akrobatika, aerobika, šuoliai ant batuto, dziudo, karatė, sambo, šaudymas, stalo tenisas, tekvondo, triatlonas, paplūdimio ir salės tinklinis, laisvosios, moterų ir graikų-romėnų imtynės. 

Dvylikoje sporto šakų vyko atranka į 2016 m. Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Dziudo varžybų prizininkams buvo įteikta po du medalius, nes Europos žaidynės tuo pačiu buvo ir žemyno čempionatas. Be to, dziudo turnyre dviejuose svorio kategorijose kovojo neįgalieji atletai.

Plaukimo varžybose dalyvavo tik jaunių amžiaus sportininkai.

Lengvosios atletikos varžybose rungėsi Europos komandų čempionato trečiojo diviziono dalyviai.

Pirmųjų Europos žaidynių PROMO video:

 Lietuviai Europos žaidynėse Baku 2015:

Lietuvos rinktinės eisena Europos žaidynių Baku 2015 atidarymo ceremonijoje:

 

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS