Kada? 2009 m. liepos 19-24 d.
Kur? SUOMIJA
Iškovoti medaliai? 3

2009 m. Europos jaunimo vasaros olimpinis festivalis Tamperėje

Faktai ir skaičiai

9 sporto šakos, 109 medalių komplektai 3302 sportininkai iš 49 šalių.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 37 šalių sportininkai): 1. Rusija – 36 (18, 10, 8), 2. Vokietija – 25 (10, 8, 7), 3. Didžioji Britanija) – 25 (10, 6, 9), … 24. Lietuva – 3 (1, 2, 0).

Lietuva festivalyje

Lietuvos sportinę delegaciją sudarė 64 sportininkai.

Antrą kartą iš eilės festivalio čempionais tapo krepšininkai. Rinktinėje, kurią treniravo Darius Dikčius, žaidė Tauras Jogėla, Mantas Mockevičius, Martynas Paliukėnas, Ignas Ramašauskas ir kiti.

Sidabrą iškovojo plaukikė Giedrė Grigonytė ir dziudo imtynininkas Žilvinas Lekavičius.

Medalis buvo prognozuojamas ir šuolininkei į aukštį Airinei Palšytei. Tačiau varžybų organizatoriams pakeitus finalo laiką lengvaatletė nebesuspėjo laiku atvykti į stadioną ir apmaudžiai turėjo praleisti kovą dėl apdovanojimų.

„Į festivalį atvykau kaip viena iš lyderių, bet namo grįžau ne su medaliu, o su skundais teisėjams ir organizatoriams, – po 10 metų skaudžią patirtį prisiminė Airinė. – Dabar kiekvienose varžybose mano diena yra suplanuota minutėmis: kelis kartus pasitikriname, kokiu laiku vyks varžybos, kada reikia atvykti į dalyvių kambariuką, kada reikia išvykti, kaip važiuojame, kada išvažiuoja autobusai – būnu visas smulkmenas susidėliojusi, kad nebeliktų vietos jokiems atsitiktinumams – jau geriau atvykti anksčiau nei pavėlavus.“

Tamperėje A.Palšytė sudalyvavo ir jai neįprastoje rungtyje – bėgimo estafetėje.

„Mano patirtis olimpiniame festivalyje buvo labai smagi, nes vėliau dalyvavau dar ir kitoje rungtyje. Iš pradžių niekas neplanavo bėgti estafetėje, bet tuo metu buvo trys stiprios lengvaatletės, o ir aš ruošdavausi visoms daugiakovės rungtims, todėl galėjau ne tik aukštai šokti, bet ir greitai bėgti. Pasikonsultavę su lengvosios atletikos komandos vadove nusprendėme startuoti. Nors iš keturių merginų tik viena buvo tikra šios rungties atstovė, tačiau vis tiek dalyvavome ir likome per plauką nuo finalo“, – pasakojo A.Palšytė.

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS