Kada? 1996 m. liepos 19 – rugpjūčio 4 d.
Kur? JAV
Iškovoti medaliai? 1

1996 m. Atlantos vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Atlantos olimpinėse žaidynėse dalyvavo 10 318 sportininkų iš 197 rinktinių. Tai buvo pirmos žaidynes, į kurias atvyko visų tuo metu TOK pripažintų nacionalinių olimpinių komitetų atletai.

Žaidynėse, kurių ugnį uždegė legendinis boksininkas Muhammadas Ali, buvo išdalintas 271 medalių komplektas.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 79 šalių atstovai): 1. JAV – 101 (44, 32, 25), 2. Rusija – 63 (26, 21, 16), 3. Vokietija – 65 (20, 18, 27), … 71-79 – Lietuva, Indija, Izraelis, Meksika, Mongolija, Mozambikas, Puerto Rikas, Tunisas, Uganda.

Lietuva žaidynėse

Į Atlantą vyko gausiausia iki tol lietuvių delegacija – 61 sportininkas: baidarių ir kanojų irklavimo, bokso, dviračių plento ir treko, imtynių, irklavimo, krepšinio, lengvosios atletikos, meninės gimnastikos, plaukimo, stalo teniso, sunkiosios atletikos, šaudymo, šiuolaikinės penkiakovės atstovai.

Vienintelį medalį į Lietuvos taupyklę įdėjo krepšinio rinktinė. Vlado Garasto treniruojamoje komandoje šį kartą buvo tik 11 žaidėjų: Gintaras Einikis, Artūras Karnišovas, Rimas Kurtinaitis, Darius Lukminas, Šarūnas Marčiulionis, Tomas Pačėsas, Arvydas Sabonis, Saulius Štombergas, Rytis Vaišvila, Eurelijus Žukauskas ir Mindaugas Žukauskas. Rungtynėse dėl bronzos lietuviai 80:74 įveikė Australiją.

Visai netoli garbės pakylos buvo ne vienas mūsų šalies atstovas – penktąsias vietas užėmė olimpinėse žaidynėse debiutavę lengvaatletis disko metikas Virgilijus Alekna ir dviratininkė Jolanta Polikevičiūtė. Ši sportininkė dar finišavo septinta ir asmeninėse lenktynėse. Penkta buvo ir šuolininkė į aukštį Nelė Žilinskienė, šešta – treko dviratininkė Rasa Mažeikytė, aštuntas – disko metikas Vaclovas Kidykas.

Lietuvos vėliavą atidarymo iškilmėse, kaip ir 1992 m. Barselonoje, nešė plaukikas Raimondas Mažuolis.

Įdomūs faktai

Atlantos olimpines žaidynes paženklino tragedija – liepos 27 d. Atlantos olimpiniame šimtmečio parke, kuriame nuolat būdavo daugybė žmonių, nugriaudėjo sprogimas. Jo metu žuvo du žmonės ir 111 buvo sužeista.

Olimpinių žaidynių programoje debiutavo softbolas (moterų beisbolas), paplūdimio tinklinis, kalnų dviračiai, moterų futbolas, irklavimo varžybose vyko lengvo svorio valčių lenktynės.

Net 24 šalių sportininkai pirmą kartą dalyvavo vasaros olimpinėse žaidynėse.

Austrijos buriuotojas Hubertas Raudaschlis tapo pirmuoju istorijoje sportininku, dalyvavusiu net devyneriose olimpinėse žaidynėse.

Amerikietis Michaelas Johnsonas Atlantoje tapo pirmuoju istorijoje bėgiku, laimėjusiu auksą 200 m ir 400 m distancijose.

Trečią kartą iš eilės olimpiniu sunkiosios atletikos čempionu tapo turkas Naimas Suleymanoglu. Iki tol tai nebuvo pavykę nė viema sunkiaatlečiui.

Pirmuosius savo šalių istorijoje olimpinius medalius laimėjo Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Burundžio, Ekvadoro, Gruzijos, Honkongo, Kazachstano, Moldovos, Mozambiko, Slovakijos, Tongos, Ukrainos ir Uzbekistano atletai.

Filmas apie 1996 m. Atlantos olimpines žaidynes:

Atlantos olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/atlanta-1996

Lietuvos sportininkai Atlantos vasaros olimpinėse žaidynėse

Žaidynės

Sporto šaka

Vardas

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS