logo
days
hours
mins
secs
Kada? 1992 m. vasario 8-23 d.
Kur? PRANCŪZIJA
Iškovoti medaliai? 0
1992 m. Albervilio žiemos olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Albervilio olimpinėse žaidynėse dalyvavo 1801 sportininkas iš 64 šalių. Jie šešių sporto šakų 12 disciplinų varžybose išsidalino 57 medalių komplektus.

Tai buvo paskutinės žiemos olimpinės žaidynės, vykusios tais pačiais metais, kaip ir vasaros.

Daugiausia medalių Albervilyje iškovojo (iš viso medalius laimėjo 20 rinktinių sportininkai): 1. Vokietija – 26 (10, 10, 6), 2. Jungtinė komanda – 23 (9, 6, 8), 3. Norvegija – 20 (9, 6, 5).

Lietuva žaidynėse

Pasirengti žaidynėms – per 90 dienų. Tokia užduotis teko antrąkart Tarptautinio olimpinio komiteto pripažintos Lietuvos sportininkams ir sporto organizatoriams, sulaukusiems kvietimo į 1992 m. žiemos olimpines žaidynes.

„Valstybė tik kūrėsi, pinigų nebuvo, lietuviški pasai irgi buvo tik pradėti spausdinti. Pirmuoju numeriu pažymėtas lietuviškas pasas buvo išduotas olimpinei čempionei Vidai Vencienei. Mes būtinai norėjome važiuoti su savo pasais, o valstybė padarė viską, kad į žaidynes išvyktume kaip nepriklausomos šalies atstovai“, – pasakoja vienas pagrindinių LTOK atkūrimo vairininkų Artūras Poviliūnas.

Tiek imdamiesi atkurti olimpinį komitetą, tiek kreipdamiesi į mūsų sportininkus su prašymu nedalyvauti SSRS čempionatuose LTOK atkūrimo entuziastai nemanė, kad sugrįžimo į olimpinę šeimą reikės laukti taip ilgai. TOK vadovų tonas šiek tiek pasikeitė tik prieš Maskvos pučą 1991-ųjų rugpjūčio pabaigoje. Todėl kai 1992 m. vasario 8-ąją į olimpinį stadioną įžengė mažytė mūsų šalies delegacija (be oficialių jos narių ir trenerių, Lietuvai atstovavo šeši sportininkai), o visas stadionas atsistojo ir ėmė ploti, ne vieno veide maišėsi pasididžiavimo ir džiaugsmo ašaros – ir ten, Albervilyje, ir čia, Lietuvoje. 

Į olimpines arenas po 64 metų pertraukos sugrįžusiai Lietuvai Albervilyje atstovavo slidininkai Vida Vencienė ir Ričardas Panavas, biatlonininkai Kazimiera Strolienė ir Gintaras Jasinskas, šokių ant ledo pora Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.

Aukščiausią vietą iš lietuvių iškovojo 1988 m. olimpinė čempionė Vida Vencienė, 15 km lenktynėse klasikiniu stiliumi finišavusi 11-ta. Ji visose lenktynėse pateko tarp 30-ties greičiausiųjų – buvo 16-ta 30 km lenktynėse klasikiniu stiliumi, 19-ta – 5 km lenktynėse klasikiniu stiliumi ir 28-ta 10 km persekiojimo lenktynėse laisvuoju stiliumi.

Į pirmą 30-tuką taip pat pateko ir biatlonininkai – K.Strolienė (27-ta 7,5 km lenktynėse ir 28-ta 15 km lenktynėse) ir Lietuvos vėliavą atidarymo iškilmėse nešęs G.Jasinskas (19-tas 20 km lenktynėse).

Ledo šokėjai debiutinėse jiems žaidynėse užėmė 16-ąją vietą tarp 19 porų.

Olimpiniu čempionu Albervilyje tapo tada dar 19-metis ledo ritulininkas Darius Kasparaitis, atstovavęs Junginei komandai, kurią sudarė žaidėjai iš buvusios SSRS respublikų. Ji naudojosi olimpine vėliava ir himnu.

Įdomūs faktai

Albervilio olimpinėse žaidynėse debiutavo laisvasis slidinėjimas, greitasis čiuožimas trumpuoju taku ir moterų biatlonas.

Tik 18 iš 57 rungčių vyko pačiame Albervilyje. Visos kitos surengtos aplinkiniuose kurortuose.

Pirmą kartą istorijoje kaip nepriklausomos šalys olimpinėse žaidynėse dalyvavo Kroatija ir Slovėnija. Lietuvai, Latvijai ir Estijai Albervilio žaidynės tapo sugrįžimu į olimpinę šeimą.

16-metis suomis Toni Nieminenas, laimėjęs šuolių su slidėmis varžybas, tapo jauniausiu istorijoje žiemos olimpiniu čempionu vyrų varžybose.

Albervilio olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/albertville-1992

Filmo apie Lietuvos žiemos sporto olimpiečius „Jau 100 metų nenuleidžiam rankų“ III-ia dalis: