Kada? 1980 m. liepos 18 – rugpjūčio 3 d.
Kur? JAV
Iškovoti medaliai? 0

1984 m. Los Andželo vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Los Anželo olimpinėse žaidynėse dalyvavo 6829 sportininkai iš 140 šalių. Jie išsidalino 221 medalių komplektą.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 47 rinktinių nariai): 1. JAV – 174 (83, 61, 30), 2. Rumunija – 53 (20, 16, 17), 3. VFR – 59 (17, 19, 23).

Įdomūs faktai

Atsakydama į JAV inicijuotą Maskvos olimpinių žaidynių boikotą, SSRS nusprendė boikotuoti Los Andželo žaidynes. Prie šio boikoto prisijungė dauguma Varšuvos pakto šalių, taip pat kelios komunistinio režimo valstybės – iš viso 14 šalių.

Bet trys komunistinės šalys nepalaikė boikoto – olimpinėse žaidynėse dalyvavo Kinija, Jugoslavija ir Varšuvos pakto narė Rumunija. Pastaroji per žaidynių atidarymą sulaukė itin šilto priėmimo – žiūrovai atsistoję plojo į stadioną įžygiavusiems rumunams.

Prieš žaidynes visoms jas boikotuojančioms šalims buvo pranešta, kad jei šių valstybių atstovai, išrinkti į TOK arba sporto šakų tarptautines federacijas, neatvyks į kartu su žaidynėmis rengiamus kongresus, jie nebebus renkami tolesniam darbui. Tad SSRS valdžia nutarė išleisti tarptautinių organizacijų narius į JAV. Tarp jų buvo ir Tarptautinės rankinio federacijos (IHF) Teisėjų ir taisyklių komiteto narys vilnietis Janis Grinbergas.  Los Anždelo žaidynėse jis buvo oficialus IHF atstovas.

Vasaros olimpinėse žaidynėse debiutavo net 18 valstybių: Bahreinas, Bangladešas, Butanas, Britų Mergelių salos, Džibutis, Pusiaujo Gvinėja, Gambija, Grenada, Mauritanija, Mauricijus, Šiaurės Jemenas, Omanas, Kataras, Ruanda, Samoa, Saliamono salos, Tonga, Jungtiniai Arabų Emyratai,

Boikotas nesutrukdė Los Andželo žaidynėms pasiekti rekordą pagal dalyvaujančių šalių skaičių – į Jav atvyko 140 šalių delegacijos.

Į olimpinių žaidynių programą įtrauktas moterų maratonas, meninė gimnastika, dailusis plaukimas ir moterų dviračių plento lenktynės.

Amerikietis Carlas Lewisas pakartojo legendinio savo tėvynainio Jesse Owenso dar 1936 m. Berlyne pasiektą rekordą – laimėjo auksą tose pačiose rungtyse: 100 m, 200 m bėgime, estafetėje 4×100 m ir šuolyje į tolį.

Los Andželo olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/los-angeles-1984

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS