logo
days
hours
mins
secs
Kada? 1972 m. rugpjūčio 26 – rugsėjo 11 d.
Kur? VOKIETIJA
Iškovoti medaliai? 3
1972 m. Miuncheno vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Teroristinio išpuolio aptemdytose žaidynėse dalyvavo 7134 sportininkai iš 121 rinktinės. Jie kovojo dėl 195 medalių komplektų.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 48 rinktinių nariai): 1. SSRS – 99 (50, 27, 22), 2. JAV – 94 (33, 31, 30), 3. VDR – 66 (20, 23, 23).

Lietuva žaidynėse

Miuncheno olimpinėse žaidynėse dalyvavo aštuoni sportininkai iš Lietuvos. Jie rungėsi krepšinio, plaukimo, baidarių ir kanojų irklavimo, lengvosios atletikos varžybose. Du lietuviai užkopė ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio, lengvaatletė Nijolė Sabaitė iškovojo sidabrą.

Vladas Česiūnas kartu su Jurijumi Lobanovu triumfavo dviviečių kanojų irklavimo 1000 m distancijos finale.

Meksiko žaidynių bronzos medalininkas Modestas Paulauskas Miunchene su SSRS krepšinio rinktine tapo olimpiniu čempionu viename kontroversiškiausių finalų istorijoje.

Lemiamoje dvikovoje tarp SSRS ir JAV likus žaisti 3 sek. amerikiečiai taikliais Dougo Collinso baudų metimais išsiveržė į priekį 50:49. Po antrojo metimo SSRS rinktinė negalėjo prašyti minutės pertraukėlės, todėl žaidimas buvo pratęstas. Tačiau netrukus vos prasidėjusi sovietų ataka buvo nutraukta, nes komandos treneriai audringai įrodinėjo, kad pertraukėlės jie prašė po  pirmojo baudos metimo. Kilus sumaiščiai, rungtynių laikrodis rodė, kad žaisti liko 1 sek. Į įvykių sūkurį įsitraukęs FIBA generalinis sekretorius Williamas Jonesas įtikino sekretoriatą, kad reikia peržaisti paskutines 3 sek. Kamuolį į rankas gavęs Ivanas Jedeška perdavė jį M.Paulauskui. Ir iškart nuskambėjo sirena. Amerikiečiai puolė džiaugtis, tačiau, paaiškėjo, per anksti – sirena tik buvo sekretoriato įspėjimas, kad laikrodis dar neatsuktas ir žaidimo pradėti negalima. Galiausiai ant laikrodžio atsirado 3 sek. Žaidimas buvo atnaujintas. I.Jedeška per visą aikštę numetė kamuolį Aleksandrui Belovui ir šis, suklaidinęs du varžovus, pelnė auksinius taškus – 51:50.

Iškart po mačo JAV pateikė protestą, tačiau jis nebuvo patenkintas. Įsižeidę amerikiečiai atsisakė priimti sidabro medalius ir apdovanojimo ceremonijoje nedalyvavo.

Lengvaatletė Nijolė Sabaitė sidabro medalį iškovojo 800 m bėgimo distancijoje.

3000 m kliūtiniame bėgime septintąją vietą užėmė Romualdas Bitė.

Paženklino tragedija

Rugsėjo 5-oji Miunchene virto juodžiausia diena šiuolaikinių olimpinių žaidynių istorijoje. Ankstyvą tos dienos rytą perlipę olimpinio kaimelio tvorą į Izraelio delegacijos būstą įsiveržė palestiniečių grupuotės „Juodasis rugsėjis“ teroristai. Du Izarelio olimpiečiai, pasipriešinę užpuolikams, buvo iškart nušauti, o dar devynis delegacijos narius teroristai paėmė įkaitais. Išpuolio organizatoriai ir vykdytojai reikalavo, kad iš Izraelio kalėjimo būtų paleisti 234 įkalintieji, taip pat ir Vokietijoje laikomi du vokiečių radikalai. Derybininkai teroristams siūlė pinigų, tačiau jie jų atsisakė.

Galiausiai teroristai ir įkaitai autobusu buvo atvežti į netoliese esančią NATO karinę bazę, iš kur dviem sraigtasparniais, turėjo būti nuskraidinti į Egiptą, nors šios šalies vadovai pareiškė, kad nepriims palestiniečių ir jų įkaitų,

Oro uoste prasidėjusi įkaitų vadavimo operacija baigėsi visiška nesėkme – žuvo visi įkaitai, penki palestiniečiai ir vienas Vokietijos policininkas.

Žaidynės keliolikai valandų buvo pristabdytos, bet vėliau nutarta jas tęsti.

Miuncheno olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/munich-1972