Kada? 1968 m. spalio 12-27 d.
Kur? MEKSIKA
Iškovoti medaliai? 9

1968 m. Meksiko vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Pirmą kartą Lotynų Amerikoje vykusiose Meksiko olimpinėse žaidynėse dalyvavo 5516 sportininkų iš 112 rinktinių. Jie kovojo dėl 172 medalių komplektų.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 42 rinktinių nariai): 1. JAV – 107 (45, 28, 34), 2. SSRS – 91 (29, 32, 30), 3. Japonija – 25 (11, 7, 7).

Lietuva žaidynėse

Istorinėmis Lietuvos sportui tapusiose žaidynėse dalyvavo dešimt lietuvių. Ir net devyni iš jų iškovojo medalius. Be apdovanojimo liko tik irkluotojas Apolinaras Grigas.

Meksike net du Lietuvos sportininkai tapo olimpiniais čempionais – pirmą olimpinį auksą mūsų šalies istorijoje laimėjo pussunkio svorio varžybose kovojęs boksininkas Danas Pozniakas, o antrą tą pačią dieną – SSRS tinklinio rinktinėje rungtyniavęs Vasilijus Matuševas.

 Olimpiniu vicečempionu tapo sunkiasvoris boksininkas Jonas Čepulis. Jam finale teko kovoti su JAV ringo legenda George‘u Foremanu.

Asmeninėse varžybose devintąją vietą užėmęs šiuolaikinės penkiakovės atstovas Stasys Šaparnis iškovojo sidabrą komandų varžybose.

Bronzą aštuonviečių varžybose laimėjo kartu su kitų SSRS respublikų atstovais irklavę Romos olimpinių žaidynių vicečempionai Zigmas Jukna ir Antanas Bagdonavičius, taip pat – Julius Vytautas Briedis ir Juozapas Aleksandras Jagelavičius.

Pirmą savo karjeroje olimpinį medalį pelnė Modestas Paulauskas, su SSRS krepšinio rinktine iškovojęs bronzą.

Įdomūs faktai

Meksikos bėgikė Enriqueta Basilio tapo pirmąja moterimi, uždegusia olimpinį aukurą atidarymo iškilmėse.

Pirmą kartą visi olimpiniai čempionai privalėjo duoti mėginį dopingo kontrolei.

Viena žaidynių herojų – Čekijos gimnastė Vera Časlavska, iškovojusi keturis aukso ir du sidabro medalius. Čekė nugalėjo sovietų gimnastes praėjus vos dviem mėnesiams po SSRS invazijos į jos tėvynę.

2240 m aukštyje virš jūros lygio esančiame Meksike buvo pasiektas ne vienas rekordas, daugiausia lengvojoje atletikoje. Tai aukščiausi virš jūros lygio vykusios vasaros olimpinės žaidynės.

Būtent Meksike JAV lengvaatletis Bobas Beamonas pasiekė fenomenalų šuolio į tolį rekordą – 8 m 90 cm. Jis buvo pagerintas tik 1991 m., kai kitas amerikietis Mike‘as Powellas nuskriejo 8 m 95 cm.

Šias žaidynes boikotavo Šiaurės Korėja. Ji pageidavo dalyvauti ne šiuo, o Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos pavadinimu, tačiau Tarptautinis olimpinis komitetas nesutiko.

200 m bėgimo rungtyje auksą ir bronzą iškovoję tamsiaodžiai amerikiečiai Tommie Smithas ir Johnas Carlosas per apdovanojimo ceremoniją skambant JAV himui iškėlė juodomis pirštinėmis apmautus kumščius į viršų ir nuleido galvas. Taip atletai protestavo prieš rasinę segregaciją JAV. Už šiuos veiksmus abu lengvaatlečiai buvo pašalinti iš olimpinio kaimelio.

Filmas apie Meksiko olimpines žaidynes:

Meksiko olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/mexico-1968

Lietuvos sportininkai Meksiko vasaros olimpinėse žaidynėse

Žaidynės

Sporto šaka

Vardas

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS