Kada? 1956 m. lapkričio 22 – gruodžio 8 d.
Kur? AUSTRALIJA
Iškovoti medaliai? 5

1956 m. Melburno vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Pirmą kartą Okeanijos regione vykusiose olimpinėse žaidynėse dalyvavo 3314 sportininkų iš 72 šalių. Jie išsidalino 151 medalių komplektą.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 38 rinktinių atstovai): 1. SSRS – 98 (37, 29, 32), 2. JAV – 74 (32, 25, 17), 3. Australija – 35 (13, 8, 14).

Lietuva žaidynėse

Net penki iš septynių Melburne kovojusių Lietuvos sportininkų iškovojo medalius.

Olimpinį sidabrą antrose žaidynėse iš eilės laimėjo Kazimieras Petkevičius, olimpiniais vicečempionais su SSRS krepšinio rinktine taip pat tapo Stanislovas Stonkus ir Algirdas Lauritėnas. Sidabro medalį iškovojo ir ėjikas Antanas Mikėnas.

Bronzos apdovanojimą pelnė boksininkas Romualdas Murauskas.

Antrose olimpinėse žaidynėse dalyvavęs fechtuotojas Juozas Udras su SSRS komanda užėmė 7-ąją vietą. 20-tas liko bėgikas Jonas Pipynė.

Įdomūs faktai

Nors 1956 m. olimpinių žaidynių atidarymas vyko lapkričio 22 d. Melburne, žaidynių varžybos prasidėjo daug anksčiau ir kitoje šalyje – birželio mėnesį Stokholme. Čia buvo surengtos žirginio sporto varžybos, nes Australijoje jos negalėjo vykti dėl griežtų karantino taisyklių. Tai pirmos olimpinės žaidynės, kuriose nebuvo laikomasi Olimpinėje chartijoje numatytos laiko ir vietos vienybės.

Tiesa, olimpinės žaidynės dviejuose šalyse surengtos jau ne pirmą kartą – 1920 m. kai kurios Antverpeno žaidynių rungtys vyko ne Belgijoje, o Olandijoje.

Dėl Sueco krizės Melburno žaidynėse nedalyvavo Egipto, Irako ir Libano sportininkai. Dėl sovietų invazijos ir susidorojimo su Vengrijos revoliucija boikotuoti žaidynes nusprendė Nyderlandai, Ispanija ir Šveicarija. Beje, trys pastarosios šalys ir Egiptas dalyvavo olimpinėse jojimo varžybose Stokholme. Dėl to, kad olimpinėse žaidynėse dalyvavo Taivano atletai, jas boikotavo Kinija.

Olimpinėse žaidynėse debiutavo Etiopija, Fidžis, Kenija, Liberija, Malajų Federacija, Šiaurės Borneo ir Uganda.

Žaidynių uždarymo parade visų šalių sportininkai pirmą kartą žygiavo drauge, o ne atskiromis delegacijomis. Vėliau tai tapo tradicija.

Filmas apie 1956 m. Melburno olimpines žaidynes:

Melburno olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/melbourne-stockholm-1956

Lietuvos sportininkai Melburno vasaros olimpinėse žaidynėse

Žaidynės

Sporto šaka

Vardas

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS