Kada? 1952 m. liepos 19 – rugpjūčio 3 d.
Kur? SUOMIJA
Iškovoti medaliai? 3

1952 m. Helsinkio vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Helsinkio olimpinėse žaidynėse dalyvavo 4955 sportininkai iš 69 šalių. Jie išsidalino 149 medalių komplektus.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 43 rinktinių nariai): 1. JAV – 76 (40, 19, 17), 2. SSRS – 71 (22, 30, 19), 3. Vengrija – 42 (16, 10, 16).

Lietuva žaidynėse

Lietuvos sportininkai po 24 metų pertraukos sugrįžo į olimpines žaidynes, tačiau vilkėjo ne tuo metu okupuotos savo šalies, o SSRS rinktinės aprangą.

Iš penkių Helsinkyje startavusių lietuvių trys namo grįžo su medaliais – olimpiniais vicečempionais tapo krepšininkai Stepas Butautas, Kazimieras Petkevičius ir Justinas Lagunavičius. SSRS krepšinio rinktinės sudėtyje buvo ir Stanislovas Stonkus, bet jis Helsinkyje nerungtyniavo.

Žaidynių favoritu buvo laikomas boksininkas Algirdas Šocikas, tačiau jis pralaimėjo ketvirtfinalyje.

Olimpinės duonos Helsinkyje taip pat paragavo fechtuotojas Juozas Udras. Asmeninėse varžybose jis liko 73-ias, o su komanda užėmė 11-ąją vietą.

Įdomūs faktai

Olimpinėse žaidynėse debiutavo Sovietų Sąjungos, Kinijos Liaudies Respublikos, Honkongo, Indonezijos, Izraelio, Tailando ir dabartinės Vokietijos teritorijoje esančio Saro protektorato sportininkai.

Jojimo varžybose pirmą kartą leista dalyvauti moterims Jos varžėsi kartu su vyrais, o vienai – danei Lis Hartel – pavyko iškovoti sidabrą dailiojo jojimo rungtyje.

Helsinkio olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/helsinki-1952

Lietuvos sportininkai Helsinkio vasaros olimpinėse žaidynėse

Žaidynės

Sporto šaka

Vardas

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS