logo
days
hours
mins
secs
Kada? 1924 m. gegužės 4 – liepos 27 d.
Kur? PRANCŪZIJA
Iškovoti medaliai? 0
1924 m. Paryžiaus vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Paryžiaus vasaros olimpinėse žaidynėse dalyvavo 3088 sportininkai iš 44 delegacijų. Jie kovojo dėl 126 medalių komplektų.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 27 rinktinių atstovai): 1. JAV – 99 (45, 27, 27), 2. Suomija – 37 (14, 13, 10), 3. Prancūzija – 38 (13, 15, 10).

Lietuva žaidynėse

1924 m. gegužės 25 d. 15.30 val. – šiais skaičiais pažymėtas Lietuvos olimpinis debiutas, kai Paryžiaus „Pershing“ stadione rungtynes su būsimaisiais žaidynių vicečempionais šveicarais pradėjo Lietuvos futbolininkai. Kartu nesitreniravusi, likus kelioms dienoms iki žaidynių surinkta komanda praėjus dešimčiai valandų po 40 val. kelionės traukiniu debiutines rungtynes pralaimėjo 0:9 ir į kitą etapą nepateko.

Olimpinėje paraiškoje Lietuva buvo įrašiusi septynias sporto šakas: boksą, dviračių sportą, fechtavimasį, futbolą, imtynes, gimnastiką ir šaudymą. Tačiau dėl įvairių priežasčių iš Lietuvos sportininkų pirmoji olimpinė debiutantė buvo tik paskubomis suburta futbolininkų rinktinė ir dviratininkai: Paryžiuje 188 km plento lenktynėse startavo, bet dėl dviračių gedimų finišo nepasiekė Juozas Vilpišauskas ir Isakas Anolikas.  

Futbolo rinktinei atstovavo Stepas Garbačiauskas, Valerijonas Balčiūnas, Vincas Bartuška, Hansas Gecas, Georgas Hardingsonas, Stasys Janušauskas-Jonušas, Leonas Juozapaitis, Eduardas Mikučiauskas, Stasys Razma, Stasys Sabaliauskas, Juozas Žebrauskas.     

Birželio pradžioje Lietuvos futbolininkai Paryžiuje dar sužaidė draugiškas rungtynes su į olimpinių žaidynių ketvirtfinalį patekusia Egipto rinktine ir pralaimėjo 0:10.

Įdomūs faktai

Paryžiaus žaidynėse sportininkai pirmą kartą buvo apgyvendinti olimpiniame kaimelyje.

1924 m. olimpinėse žaidynėse plaukimo varžybos pirmą kartą surengtos 50 m ilgo baseine su žymėtais takais.

Paryžiaus žaidynėse pirmą kartą nuskambėjo olimpinis devizas Citius, Altius, Fortius (Greičiau, Aukščiau, Stipriau).

Apogėjų pasiekė meno varžybos. Jos sutraukė net 193 dalyvius, jie išsidalino 14 medalių.

Po Paryžiaus žaidynių tenisas buvo išbrauktas iš olimpinės programos iki 1988 m.

Uždarymo ceremonijoje prasidėjo nauja tradicija – pirmą kartą buvo pakeltos žaidynes rengiančios šalies, būsimų žaidynių šeimininkės ir olimpinės vėliavos.

Paryžiaus olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/paris-1924