Kada? 1896 m. balandžio 6 – balandžio 15 d.
Kur? GRAIKIJA
Iškovoti medaliai? 0

1896 m. Atėnų vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Pirmosiose šiuolaikinėse olimpinėse žaidynėse Atėnuose dalyvavo 241 sportininkas iš 14 valstybių. Devynių sporto šakų (lengvosios atletikos, dviračių sporto, fechtavimosi, gimnastikos, šaudymo, plaukimo, teniso, sunkiosios atletikos ir imtynių) varžybose buvo išdalinti 43 medalių komplektai.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 11 rinktinių sportininkai): 1. JAV – 20 (11 aukso, 7 sidabro, 2 bronzos), 2. Graikija – 46 (10, 17, 19), 3. Vokietija – 13 (6, 5, 2).

Įdomūs faktai

Žaidynių atidarymo iškilmėms Panathenaiko stadione neatsitiktinai pasirinkta balandžio 6 d. Tądien sutapo net trijų krikščionybės atšakų – katalikų, stačiatikių ir protestantų – Velykos. Taip pat tą dieną Graikijoje švenčiame Neprikausomybės diena.

80 000 žiūrovų akivaizdoje žaidynes atidarytomis paskelbė Graikijos karalius Jurgis I. Jo sūnus Konstantinas buvo olimpinių žaidynių organizacinio komiteto vadovas.

Pirmųjų šiuolaikinių olimpinių žaidynių čempionams buvo įteikti ne aukso, kaip vėliau, o sidabro medaliai ir alyvmedžio lapų vainikas. Užėmę antrąją vietą atletai gavo bronzos medalius ir lauro lapų vainikus, o trečiosios vietos laimėtojai nebuvo apdovanojami. Tik vėliau Tarptautinis olimpinis komitetas pervadino čempionų ir vicečempionų medalius į aukso ir sidabro, o užėmusiems trečiąją vietą sportininkams skyrė bronzos medalius.

Graikijos nacionaliniu didvyriu Atėnų žaidynėse tapo pirmą kartą tarptautinėse varžybose surengto maratono bėgimo laimėtojas Spyridonas Louisas. Net keturis kartus čempionu tapo Vokietijos imtynininkas ir gimnastas Carlas Schuhmannas.

Atėnų žaidynėse neleista dalyvauti moterims.

Atėnų olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/athens-1896

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS