2022-ieji su LTOK: projektai ir veikla tarptautinėje arenoje

2022 m. gruodžio 27 d.

D.Gudzinevičiūtė dalyvavo sausį Italijoje vyksiančio Europos jaunimo žiemos olimpinio festivalio ugnies įžiebimo ceremonijoje (EOK nuotr.).

„Kasmet turime daugybę projektų, į kuriuos kviečiame įvairių sričių sporto specialistus ir sportininkus, bet 2022-ieji išsiskyrė net keturiais „Erasmus+“ projektais: RINGS, „New Miracle“, antrajai sportininkų karjerai skirtu OCDC, sportininkų ir trenerių finansinio raštingumo ir verslumo. Naujaisiais metais irgi nežadame mažinti apsukų“, – pabrėžia Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) užsienio ryšių direkcijos vadovė Vaida Mačianskienė.

Prezidentės veikla. Vienas svarbiausių Užsienio ryšių direkcijos uždavinių – koordinuoti LTOK prezidentės Dainos Gudzinevičiūtės veiklą tarptautinėje arenoje. Mūsų šalies olimpinio komiteto vadovė – Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) ir Europos olimpinių komitetų asociacijos (EOK) vykdomųjų komitetų narė, priklausanti ne vienai šių komitetų komisijai.

D.Gudzinevičiūtė – Europos olimpinių žaidynių organizacinio komiteto narė, o 2022 m. pagaliau pasirašyta sutartis su būsimųjų žaidynių rengėjais – Krokuvos ir jį supančios Mažosios Lenkijos regiono atstovais bei patvirtintas organizacinis komitetas.

2023 m. trečią kartą organizuojamose Europos žaidynėse vyks net 19 rungčių olimpinės atrankos turnyrai.

Kelialapį į 2024 m. Paryžiaus vasaros olimpines žaidynes turės galimybę iškovoti šaudymo iš lanko, sinchroninio plaukimo, lengvosios atletikos, badmintono, 3×3 krepšinio, bokso, breiko, kanojų slalomo, BMX dviračių, kalnų dviračių, nardymo, fechtavimosi, dziudo, šiuolaikinės penkiakovės, regbio-7, šaudymo, stalo teniso, tekvondo, triatlono atstovai.

„D.Gudzinevičiūtė taip pat yra EOK viceprezidentė, tad dalyvavo šios asociacijos Generalinėje asamblėjoje ir Vykdomojo komiteto posėdžiuose. Generalinė asamblėja vyko birželį Makedonijos sostinėje Skopjėje, joje neleista dalyvauti karą Ukrainoje vykdančios Rusijos bei jos veiksmus remiančios Baltarusijos nacionalinių olimpinių komitetų atstovams, renginyje nemažai kalbėta apie padėtį Ukrainoje“, – pasakoja V.Mačianskienė.

V.Mačianskienė (Sauliaus Čirbos nuotr.).

V.Mačianskienė (Sauliaus Čirbos nuotr.).

Žinutė apie karą Ukrainoje buvo pasiųsta ir per gegužės mėnesį Italijos sostinėje Romoje vykusį renginį, kai buvo uždegta XVI Europos jaunimo vasaros olimpinio festivalio ugnis. Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo ir EOK viceprezidentė bei LTOK vadovė D.Gudzinevičiūtė. Liepą Banska Bistricoje (Slovakija) vykusio festivalio ugnis uždegta Ara Pacis muziejuje Romoje prie Taikos altoriaus.

Dar vienoje ugnies įžiebimo ceremonijoje Romoje D.Gudzinevičiūtė dalyvavo lapkritį. Italijos sostinėje tąsyk įsiliepsnojo Europos jaunimo žiemos olimpinio festivalio ugnis.

Romoje įžiebta festivalio ugnis aplankė San Mariną, o 2023 m. sausį deglo kelionė baigsis Friulio-Venecijos Džulijos regione, kuriame sausio 21–28 d. vyks Europos jaunimo žiemos olimpinis festivalis.

Baigiantis 2022-iesiems LTOK vadovė dalyvavo TOK sportininkų palaikymo komisijos posėdyje Lozanoje (Šveicarija), per kurį buvo pristatytas strateginis komisijos veiklos planas.

Įpusėjus gruodžiui D.Gudzinevičiūtė dalyvavo Milane (Italija) tris dienas vykusiame TOK 2026 m. Milano-Kortinos d‘Ampeco žiemos olimpinių žaidynių koordinacinės komisijos posėdyje. Trečiame komisijos susitikime didžiausias dėmesys skirtas pasirengimui, infrastruktūros rengimui ir logistikai.

TOK narė D.Gudzinevičiūtė yra ne tik koordinacinės komisijos narė, bet ir vadovauja Olimpinės šeimos ir garbingų asmenų priėmimo darbo grupei.

„Erasmus+“ projektai. LTOK užsienio ryšių direkcija 2022 m. įgyvendino net keturis „Erasmus+“ projektus.

„Per pandemiją dauguma mokymų buvo nuotoliniai, o jie nepatiko nei mums, nei mūsų rengiamų mokymų dalyviams, nes jie neturėjo vieni su kitais ryšio. Juolab kad per mokymus stengiamės pritraukti kuo įvairesnių sporto bendruomenės grupių.

Ne tik trenerių, klubų, sporto mokyklų ar federacijų, bet ir savivaldybių sporto skyrių atstovų, kad per mokymus jie ne tik bendrautų, bet ir drauge spręstų problemas, atsižvelgdami į vieni kitų patirtis. Šiais metais viskas vėl vyko kontaktiniu būdu, tad projekto dalyviai labai tuo džiaugėsi“, – pabrėžė V.Mačianskienė.

2020 m. prasidėjusio ir 2022-aisiais pasibaigusio RINGS projekto idėja – su partneriais modernizuoti strateginį nacionalinio olimpinio komiteto valdymą ir vadybą, aktualizuojant bendradarbiavimą su vidaus ir išorės suinteresuotomis šalimis.

Projektas RINGS (Sauliaus Čirbos nuotr.)

Projektas RINGS (Sauliaus Čirbos nuotr.)

Per projektą sukurti įrankiai turėtų padėti LTOK efektyviau spręsti kasdienius klausimus ir veiklas bei prisidėti prie gerojo valdymo tobulinimo.

Projektą koordinavo Europos olimpinių komitetų biuras prie Europos Sąjungos, o projekto partneriai kartu su LTOK buvo Danijos, Slovakijos, Turkijos, Italijos, Graikijos, Kipro, Lichtenšteino, Belgijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Nyderlandų nacionaliniai olimpiniai komitetai bei Vokietijos Johanneso Gutenbergo universitetas.

Dar vienas Užsienio ryšių direkcijos kuruojamas projektas skirtas sportininkų antrajai karjerai, juo norima atletams parodyti galimybes ne tik sportuoti, bet ir drauge siekti kitos karjeros. Šio projekto tikslas – pasirūpinti atletų integracija į visuomenę ir darbo rinką po sportinės karjeros.

Projektą parengė ir koordinuoja Lenkijos nacionalinis olimpinis komitetas. Be lietuvių, partneriai dar yra graikai, turkai ir slovėnai. Kaip akademinis ekspertas pasirinkta viena Nyderlandų organizacija.

Projekto principas – apmokyti vieną žmogų, dirbantį nacionaliniame olimpiniame komitete, būti sportininkų, siekiančių antrosios karjeros, kontaktiniu asmeniu, kad galėtų juos nukreipti, suteikti informacijos, kokie mokymai prieinami tiek savoje šalyje, tiek užsienyje, kokie sukurti testai, nuotolinių verslumo ir kitokių kursų galimybės.

Šiame projekte apklausta per šimtą Lietuvos sportininkų ir šia apklausa siekta išsiaiškinti atletų supratimą apie antrąją karjerą, kokios pagalbos jiems stinga, kas, jų manymu, galėtų ir turėtų jiems padėti.

Balandį surengti jauniesiems sportininkams skirti asmeninio tobulėjimo mokymai apie lyderystę ir asmeninio prekės ženklo vystymą. Į šiuos mokymus LTOK pakvietė drauge su „Western Union Lietuva“.

Asmeninio tobulėjimo mokymai – dar vienas būdas skatinti ir jaunuosius atletus supažindinti su antrosios karjeros galimybėmis. Šiuo projektu siekiama padėti sportininkams rasti savo stipriąsias puses ir pamatyti galimybes, kurios jų laukia baigus sportuoti.

Asmeninio tobulėjimo mokymai (LTOK nuotr.).

Asmeninio tobulėjimo mokymai (LTOK nuotr.).

Ateitis. 2023 m. pradžioje LTOK pradės metus rengtą tarptautinį mokymų projektą „New Miracle“. Moterų lyderystei skatinti skirtuose mokymuose dalyvaus 26 Lietuvos sporto organizacijose dirbančios specialistės.

Projektas „New Miracle“ – unikali LTOK iniciatyva, prie kurios prisidėjo dar keturi Europos nacionaliniai olimpiniai komitetai: Italijos, Latvijos, Estijos ir Slovakijos.

Rengiantis projektui sukurta jaunoms ar pradedančiosioms sporto vadybininkėms skirta nemokama mokymų programa ir išskirtinė mentorystės platforma, kurioje projekto „New Miracle“ dalyvės turės galimybę konsultuotis su patyrusiais kolegomis, stiprinti bendradarbiavimo įgūdžius.

Vienas pagrindinių šio projekto tikslų – skatinti lyčių lygybę, lyderystę ir dalyvavimą priimant sprendimus, ugdyti pasitikėjimą savimi.

Dar vienas projektas, kurį 2023-iaisiais kuruos Užsienio ryšių direkcija, – tvarumui ir gamtos išsaugojimui skirtas „Ocean“.

„Mes visuomet rengiame ir įvairius kursus – sporto organizacijų administratoriams, treneriams, sportininkams, vadybininkams. Nuolat ieškome įvairesnio turinio šviesti juos skirtingais klausimais – kaip save pristatyti, kaip bendrauti su žiniasklaida, kaip ieškotis darbo.

Federacijoms jau išsiuntėme kvietimus teikti paraiškas, susijusias su techninių kursų organizavimu, federacijų veiklos tobulinimu, komandinių sporto šakų federacijoms siūlysime mokymus moterims trenerėms“, – pasakojo V.Mačianskienė.

2023 m. sportininkų ir trenerių finansinio raštingumo ir verslumo projektas bus skirtas antrajai karjerai. Projektą parengė Slovėnijos nacionalinis olimpinis komitetas. Jo partneriai – lietuviai, serbai, austrai, Europos olimpinių akademijų asociacija.

Projektu siekiama parengti sportininkams ir treneriams skirtus finansinio raštingumo mokymus.

 

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS